Kategorie

Słody 

To jeden z najważniejszych składników chmielowego napoju, który odpowiada za jego kolor, smak i zapach. Występuje w formie wysuszonych i skiełkowanych ziaren zbóż, najczęściej jęczmienia, ale może to być także pszenica, owies czy żyto. Wykorzystuje się go nie tylko do produkcji piwa, ale także whisky czy wyrobów cukierniczych.

Chodzi oczywiście o słód do piwa! W naszym sklepie internetowym znajdziecie bardzo wiele rodzajów tego produktu, dzięki którym będziecie mogli od razu przystąpić do śrutowania i zacierania. Każdy z nich nadaje kompozycji inny kolor: od jasnych, słomkowych odcieni, przez złociste i karmelowe tony, aż po głęboką, kawową czerń. Z kolorem powiązany jest także smak i aromat: ten jaśniejszy oznacza zazwyczaj łagodniejszy, zbożowy posmak, natomiast w ciemniejszych napojach możemy wyczuć wyraźne karmelowe i czekoladowe nuty.

Nasze produkty sprzedajemy w opakowaniach o pojemności 1 kg. Dodatkowe śrutowanie słodu jest jak najbardziej możliwe – wystarczy dodać tę usługę do koszyka!

Słód jęczmienny

To najczęściej wybierany rodzaj ziaren, który występuje w różnych odmianach. Pilzneński, karmelowy, pale ale... u nas znajdziesz wszystkie te gatunki, które pomogą Ci wprawić w ruch domową produkcję alkoholu. Słód jęczmienny jest bogaty w wartości ożywcze, a za jego sprawą uwarzysz piwa o różnych właściwościach: od łagodnych, zbożowych aromatów, po cięższe kompozycje o kawowym, karmelowym czy orzechowym posmaku. Wszystkie z nich są jednak stosunkowo łagodne i doskonałe na początek przygody z degustacją piwa.

Słód pszeniczny

Sprawdzi do warzenia weizenów, witbierów, wszelkich jasnych piw, a także opcji bezalkoholowych. Występuje w odmianie jasnej, ciemnej, karmelowej i czekoladowej, a każda z nich to nieco inna barwa i inny bukiet zapachowy. W przeciwieństwie do swojego jęczmiennego odpowiednika, słód pszeniczny nie posiada łuski i charakteryzuje się wyższą zawartością białka. Zapoznaj się z opisami poszczególnych gatunków tego produktu, by móc uwarzyć swój ulubiony napój o idealnie zbalansowanym smaku.

Słód pilznenski

Jedna z absolutnych podstaw do warzenia piw, zarówno górnej, jak i dolnej fermentacji. Jego nazwa słusznie może się kojarzyć z czeską miejscowością, bo właśnie tam po raz pierwszy opracowano jego recepturę. Wyróżnia się wyjątkowo jasną barwą, nieprzekraczającą 5 EBC, i pozwala uzyskać napój o wysokiej klarowności, łagodnym aromacie i lekko wytrawnym posmaku. Najwyższej jakości słód pilzneński produkowany przez Strzegom doskonale nadaje się do produkcji domowej i chętnie wybierany jest przez zapalonych pasjonatów browarnictwa.

Słód monachijski

Jesteś fanem ciemniejszych piw, o bursztynowych odcieniach i głębokim aromacie? Ta odmiana ziaren z pewnością przypadnie Ci do gustu. Słód monachijski zawiera dość spore ilości białka i występuje w dwóch odmianach: jasnej i ciemnej. Jest podstawą produkcji piw ciemnych (jego barwa jest oceniana na ok. 13 EBC), górnej i dolnej fermentacji, natomiast w piwach jasnych występuje zazwyczaj jako dodatek. Wymaga nieco dłuższego czasu scukrzania niż jego inne zbożowe odpowiedniki. Z jego pomocą uwarzysz zarówno lagera, jak i koźlaka, altbiera czy dunkelweizena.

Pokazuje 1 - 7 z 7 elementów
Pokazuje 1 - 7 z 7 elementów