Kategorie

Środek do Klarowania - KLAROWIN 2

Cena:3,90 zł

Obsługujemy szybkie płatności internetowe
Obsługujemy szybkie płatności internetowe

Dodaj do listy życzeń

401620

Do klarowania win i soków czerwonych/różowych no.401620.

More details

Klarowin 2 to skuteczny środek klarujący do win i soków. W jego skład wchodzi żelatyna kwasowa (naładowana dodatnie), która po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje naładowane ujemnie, głównie zmętnienia barwnikowe i garbnikowe powodując ich osadzanie na dnie naczynia. W wyniku reakcji powstają duże, łatwo opadające cząstki, które dodatkowo skupiają i ściągają białka (naładowane dodatnie). Stosowany głównie do win czerwonych.

Istotne cechy:
• Na 30-50 L nastawu
• Do klarowanie win czerwonych

Sposób użycia:
Odpowiednią porcję Klarowinu 2 wsyp do 100 ml wody i dobrze wymieszaj. Dodaj roztwór do klarowanego płynu. Efekt widoczny powinien być po ok. tygodniu w formie opadającego na dno osadu.

Składniki: żelatyna kwasowa

Masa netto: 7 g

Domowe wino nie zawsze jest klarowne, dlatego potrzebne może być klarowanie. Niestety nigdy nie możemy być do końca pewni, czy mamy do czynienia ze zmętnieniami spowodowanymi przez cząsteczki naładowane dodatnio (np. białka), czy ujemnie (np. polifenole) lub inne związki pochodzenia organicznego. Zanim zastosujemy konkretny środek klarujący, warto zrobić próbek na małej próbce wina (ok. 1 L). Pozwolili nam to dobrać właściwy środek klarujący. Proces klarowania trwa zazwyczaj około tygodnia. Należy również pamiętać aby nie przedawkować środków klarujących. W zbyt dużej dawce mogą wystąpić wtórne zmętnienia lub spowodujemy zmianę barwy naszego wina.

Waga 7g

Produkty w tej kategorii

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: