Kategorie

Mieszanka przypraw i ziół do kiełbasy wiejskiej 20g

Cena:6,90 zł

Obsługujemy szybkie płatności internetowe
Obsługujemy szybkie płatności internetowe

Dodaj do listy życzeń

310012

Przyprawa do kiełbasy wiejskiej.

More details

Mieszanka ziół do kiełbasy wiejskiej to doskonała kompozycja aromatycznych ziół i przypraw podkreślająca walory smakowe i zapachowe domowego wyrobu.

Jedno opakowanie wystarcza na 5 kg mięsa!


Sposób użycia:

Składniki na 5 kg wiejskiej kiełbasy: 

  • 4 kg wieprzowiny (karczku lub/i łopatki), 
  • 0,5 kg wołowiny, 
  • 0,5 kg boczku lub podgardla, 
  • 200 ml zimnej wody, 
  • 75 g peklosól
  • 1 op. mieszanki przypraw i ziół DO KIEŁBASY WIEJSKIEJ, 
  • jelita wiepszowe (⌀28/30 ok. 9-10 m). 

Przepis:

Mięso pokrój na kawałki, oddziel części chude od tłustych. Tłuste kawałki zmiel przez sito o oczkach 2-4 mm, a chude przez sito o oczkach 8-12 mm lub przez szarpak. Wołowinę zmiel osobno na najdrobniejszych oczkach i wyrób ze 100 ml zimnej wody, tak aby wydzielił się biały kleik, który zwiąże całą mięsną masę. Połącz ze sobą zmielone mięsa, dodaj peklosól oraz mieszankę ziół i przypraw. Całość dokładnie wyrób z resztą wody i odstaw do lodówki na dobę. Wyjmij mięso ok. godziny przed formowaniem kiełbas. Przy użyciu nadziewarki, napełnij jelita mięsem. Kiełbasy rozwieś do osuszenia w temp. pokojowej na kilka godz. Dobrze osuszone, umieść w wędzarni i wędź w 40-60°C przez ok. 3 godz. (do osiągnięcia delikatnie brązowej barwy). Po wędzeniu, kiełbasę parz przez ok.18-20 min, w wodzie o temp. 75-80°C.

Składniki: przyprawy 54% (pieprz czarny 30%, papryka słodka, papryka ostra 9%, gałka muszkatołowa), czosnek granulowany 24%, majeranek 22%.

Zawartość 42,5 g

Produkty w tej kategorii

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: